Så här kan du skydda dig mot bedragare

Riv sönder

Riv sönder finansiella handlingar och papper som innehåller personuppgifter - namn, adress, personnummer, kontonummer, kortnummer, koder med mera - innan du kastar dem i soporna. Om möjligt, skaffa gärna en makuleringsmaskin.

Lås brevlådan

Kontrollera din post. Låt aldrig din post ligga i trapphus eller i öppna brevlådor. Om du får din post i en separat brevlåda, se till att den är låst. Är du bortrest en längre tid - eftersänd posten, be någon tömma brevlådan eller lagra din post hos Posten.

Kontrollera kontoutskrifter

Ta för vana att kontrollera dina kontoutdrag så du ser om det har skett någon okänd transaktion. Var också observant på att du får dina förväntade fakturor regelbundet.

Säkra datorn

De flesta identitetsstölder sker på webben. Se därför till att du har brandvägg, virusprogram, spamfilter och filter mot nätfiske. Se även till att ha bra och svåra lösenord på sidor på internet där det finns känslig information om dig, till exempel din e-post, sociala medier och din bank.

Skydda personnumret och adressuppgifter

Förvara din personliga information, kort, dosa och liknande på ett säkert ställe. Lämna inte ut ditt personnummer, organisationsnummer eller fullständiga adressuppgifter om det är inte är nödvändigt och aldrig till någon som du inte har tillräcklig information om. 

Lämna aldrig ut lösenord eller koder

Lämna aldrig ut dina lösenord/koder (till kort och system) till någon annan även om personen i fråga påstår sig ringa dig från banken eller polisen.Koderna är alltid personliga och kan aldrig användas av andra.

Försäljning

Var försiktig med vilken information du lämnar ut om du får telefonsamtal, brev eller e-post från företag som vill sälja någonting till dig. Öppna eller svara inte på e-post om du inte vet vem avsändaren är.

Adressändring

Gå in på Skatteverkets webbplats och spärra dig mot ändring av din folkbokföringsadress med hjälp av ditt BankID.

Klicka aldrig på länkar som skickas i mejl

Klicka aldrig på länkar i mejl utan skriv istället själv den webbadress (URL) som du vill besöka, till exempel www.swedbank.se.

Kontakta polisen vid misstänkt ID-kapning

Om du misstänker att din identitet missbrukas av bedragare, anmäl detta till polisen på telefon 114 14.

Detta är generella råd och för att få mer konkret återkoppling kring vad du ska tänka på finns våra professionella rådgivare tillgängliga för att ge personlig vägledning. Förutom att vidta dessa åtgärder är det viktigt att känna till de vanligaste metoderna vid identitetsbedrägeri så att du kan agera på ett ansvarsfullt sätt och snabbt upptäcka om du har blivit utsatt.

De vanliga metoderna vid identitetsbedrägeri

Stöld/förlust

Du tappar bort eller någon stjäl din plånbok, väska, post eller identitetshandling. På det viset kan tjuven komma över ditt personnummer i kombination med annan känslig information.

Phising

När du får e-post eller en uppmaning på webben där avsändaren utger sig för att vara ett företag som du känner till eller har en relation till. Avsändaren hoppas att du ska svara på meddelandet genom att till exempel klicka på en länk och fylla i dina personuppgifter.

Hacking

Detsamma som elektroniskt inbrott. Någon bryter sig in i din, ett företags eller en myndighets dator för att få tillgång till personlig information.

Stöld ur brevlåda

En vanlig form av identitetsstöld. Någon beställer till exempel ett kontokort i ditt namn och stjäl sedan både kortet och koden ur brevlådan.

Adressändring

Någon gör en adressändring i ditt namn. Den eftersända posten kan till exempel innehålla information om tagen kreditupplysning och fakturor vilket medför att det dröjer längre tid innan bedrägeriet upptäcks.

Dumpster diving

Tjuven går igenom dina hushållssopor eller återvinningsavfall för att få tag på känslig information om dig. Till exempel ett kontoutdrag från din bank som du har kastat i soporna.

Läs mer om olika typer av bedrägerier och hur du skyddar dig mot dem.

Skydda dig mot bedrägerier

Kontakta ID-skydd

ID-jouren hos Tenerity 
08-400 084 90
kundservice@id-skydd.se
Öppet dygnet runt

Tjänsten erbjuds i samarbete med Tenerity.