Hoppa till huvudinnehåll

Frågor och svar om ID-skydd

Tjänsten erbjuds i samarbete med cxLoyalty International AB. Här svarar de på några av de vanligaste frågorna.

Här finns vanliga frågor och svar om ID-skydd

  • Nej, du ska aldrig betala för någonting som du själv inte har köpt eller beställt. Fakturan ska bestridas så fort som möjligt, det kan göras skriftligt eller muntligt till företaget som har ställt ut fakturan. Du får hjälp med detta när du har ID-skydd.

  • Nej.

  • Sex stycken. Du får hjälp med att lägga en bedrägerispärr på ditt personnummer hos samtliga kreditupplysningsföretag om du har blivit utsatt för en ID-kapning.

  • Nej. Däremot får du hjälp för att du inte ska bli ekonomiskt lidande eller behöva betala för någonting som du själv inte har köpt eller beställt.

  • Nej. Däremot kan du själv gå in på Skatteverkets hemsida och spärra obehörig adressändring.

  • Ja. Ditt personnummer är en offentlig uppgift. Det betyder att det går att hitta via internet och att någon även kan ringa till Skatteverket för att få reda på ditt personnummer.

  • Vanligtvis genom att du får hem en kreditupplysning du inte känner till eller en faktura/krav på en vara eller tjänst som du vet att du inte har beställt. Om du misstänker att din identitet har blivit missbrukad rekommenderas du att kontakta ID-jouren så att de kan undersöka detta.

  • Radera det direkt utan att klicka på några länkar eller öppna några bifogade filer. Det kan nämligen innehålla virus. Dessa mejl kallas phishing-mejl och det står ofta att det är skickat från en bank, Microsoft eller något annat stort företag. Mejlet innehåller vanligtvis stavfel eller konstiga meningsuppbyggnader, vilket kan ge indikationer på att mejlet inte är från det företaget som står som avsändare. Kolla också vilken e-postadress mejlet är skickat från. Ofta är det en adress som är lik den företaget själv använder sig av fast med små ändringar. Om du har fått ett phisingmejl och är osäker på vad du ska göra så ta kontakt med ID-jouren.

  • Med ID-bedrägeri menas att en obehörig person har använt sig av dina personuppgifter för att köpa eller beställa varor eller tjänster i ditt namn. Det kan till exempel vara att öppna bankkonto, ansöka om kreditkort, låna eller registrera telefonabonnemang i ditt namn.

    Om du upptäcker att pengar tagits ut från ditt bankkonto utan att du känner till det kan det i stället handla om ett kortbedrägeri. Ring i så fall bankens spärrtjänst på telefon 08-411 10 11 (från utlandet +46 8-411 10 11). Spärrtjänst har öppet dygnet runt.